Про хміль та хмелепродукти | |
Види | Закон |
---|---|
Видавники | Верховна Рада України |
Дати | 27.03.2025 |
Номери | № 4341-IX |
Ідентифікатор | 4341-20 |
Стан | Набирає чинності |
Дата події | Інформація про подію | Додатково |
---|---|---|
18.04.2027 | Набрання чинності | |
19.04.2025 | Набрання чинності окремими положеннями | |
18.04.2025 | Публікація в ЗМІ — Голос України / № 76 | |
27.03.2025 | Прийняття |
Цей Закон регулює правові та організаційні відносини у сфері хмелярства та виробництва хмелепродуктів, пов’язані з веденням хмелярства, здійсненням переробки хмелю, виробництва та реалізації хмелепродуктів, а також встановлює особливості сертифікації хмелю та хмелепродуктів, їх імпорту та особливості контролю якості хмелю та хмелепродуктів, розміщених на ринку.
У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
1) атестат еквівалентності - виданий іноземним органом сертифікації документ у паперовій або електронній формі, що підтверджує відповідність хмелю (хмелепродуктів) стандартам якості, еквівалентним стандартам, визначеним законодавством у сфері хмелярства та виробництва хмелепродуктів;
2) видозмінений хмелепродукт - продукт переробки хмелю, який не містить альфа-кислот у незмінному стані;
3) виробник хмелепродуктів - суб’єкт господарювання (юридична особа або фізична особа - підприємець), що провадить діяльність з переробки хмелю та виробництва хмелепродуктів;
4) виробник хмелю - суб’єкт господарювання (юридична особа або фізична особа - підприємець), що провадить діяльність з вирощування, підготовки, зберігання або реалізації хмелю. Виробник хмелю може бути виробником хмелепродуктів;
5) гранула хмелю - дрібна щільна грудочка кулястої циліндричної чи прямокутної форми, вироблена з подрібнених шишок хмелю;
6) екстракт хмелю - хмелепродукт, одержаний шляхом виділення концентрату із шишок або гранул хмелю;
7) закритий операційний цикл - процес підготовки або переробки хмелю (хмелепродуктів), що здійснюється під спостереженням працівників сертифікаційного центру у спосіб, що унеможливлює додавання або вилучення додаткового обсягу хмелю (хмелепродукту) під час такого циклу. Закритий операційний цикл починається з відкриття опечатаної упаковки непідготовленого або підготовленого хмелю, який необхідно підготувати або переробити, або хмелепродукту, який підлягає переробці, та закінчується опечатуванням упаковки, в якій міститься підготовлений хміль або хмелепродукт;