Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами | |
Види | Закон, Вимоги |
---|---|
Видавники | Верховна Рада України |
Дати | 03.11.2022 |
Номери | № 2718-IX |
Ідентифікатор | 2718-20 |
Стан | Набирає чинності |
Дата події | Інформація про подію | Додатково |
---|---|---|
19.11.2025 | Набрання чинності | |
24.11.2023 | Публікація в ЗМІ — Відомості Верховної Ради України / 2023 р., № 28, стор. 39, стаття 102 | |
01.10.2023 | Редакція, підстава – 2573-IX | поточна редакція |
29.11.2022 | Публікація в ЗМІ — Урядовий кур'єр / № 253 | |
29.11.2022 | Публікація в ЗМІ — Офіційний вісник України / 2022 р., № 92, том 2, стор. 1011, стаття 5704, код акта 114966/2022 | |
20.11.2022 | Набрання чинності окремими положеннями | |
19.11.2022 | Публікація в ЗМІ — Голос України / № 236 | |
03.11.2022 | Прийняття | перша редакціявідкрито зараз |
Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2023, № XX ст.102)
Цей Закон визначає правові та організаційні засади забезпечення безпечності матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, з метою забезпечення захисту життя і здоров’я людей, а також інших прав та інтересів споживачів.
Стаття 1. Терміни та їх визначення
1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:
1) активні матеріали і предмети - матеріали і предмети, призначені для продовження граничного терміну (календарної дати) споживання фасованих харчових продуктів (дати "вжити до") та/або для підтримки чи покращення стану фасованих харчових продуктів, що містять у своєму складі навмисно включені компоненти, які вивільняють речовини у фасовані харчові продукти чи у середовище, що їх оточує, або поглинають речовини з фасованих харчових продуктів чи з середовища, що їх оточує;
2) активні матеріали і предмети з компонентом вивільнення - активні матеріали і предмети, що містять у своєму складі навмисно включені компоненти, які вивільняють речовини у/або на фасований харчовий продукт, або у середовище, що оточує харчовий продукт;
3) вивільнені активні речовини - речовини, призначені для вивільнення з активних матеріалів і предметів з компонентом вивільнення у/або на фасований харчовий продукт, або у середовище, що оточує харчовий продукт, для продовження граничного терміну його споживання та/або для підтримки чи покращення його стану;
4) випробувальний тест з навантаженням - демонстрація ефективності процесу переробки пластику щодо видалення хімічного забруднення з матеріалів або предметів з пластику;
5) виробничі цикли в замкнутому та контрольованому ланцюзі - цикли виробництва та обігу, в яких матеріали і предмети обертаються в межах контрольованої системи повторного використання та обігу, в яких перероблений матеріал походить виключно від ланок такого ланцюга, а технічна можливість випадкового потрапляння в ланцюг стороннього матеріалу є мінімальною;
6) державний реєстр речовин, дозволених для використання у виробництві матеріалів і предметів, а також процесів переробки пластику (далі - державний реєстр об’єктів), - інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, збереження, облік, відображення, оброблення даних та надання інформації про речовини, дозволені для використання у виробництві матеріалів і предметів, а також про процеси переробки пластику;