Про виноград, вино та продукти виноградарства | |
Види | Закон |
---|---|
Видавники | Верховна Рада України |
Дати | 22.08.2024 |
Номери | № 3928-IX |
Ідентифікатор | 3928-20 |
Стан | Не визначено |
Дата події | Інформація про подію | Додатково |
---|---|---|
01.01.2026 | Набрання чинності | |
19.04.2025 | Редакція, підстава – 4341-IX | поточна редакціявідкрито зараз |
04.02.2025 | Публікація в ЗМІ — Відомості Верховної Ради України / 2025 р., № 5, стор. 2, стаття 9 | |
01.11.2024 | Публікація в ЗМІ — Офіційний вісник України / 2024 р., № 91, стаття 5858, код акта 127812/2024 | |
12.10.2024 | Публікація в ЗМІ — Урядовий кур'єр / № 208 | |
05.10.2024 | Набрання чинності окремими положеннями | |
04.10.2024 | Публікація в ЗМІ — Голос України / № 138 | |
22.08.2024 | Прийняття | перша редакція |
Про виноград, вино та продукти виноградарства
(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2025, № X ст.9)
{Із змінами, внесеними згідно із Законом
№ XXXXXX від 27.03.2025}
Цей Закон регулює правові та організаційні відносини, пов’язані з веденням виноградарства, здійсненням виробництва та реалізацією винограду, вина та інших продуктів виноградарства, продуктів винних ароматизованих, визначає oсобливості підготовки до реєстрації, використання та захисту географічних зазначень щодо вин, продуктів винних ароматизованих, а також особливості контролю щодо таких географічних зазначень.
1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
1) вино - алкогольний напій, отриманий шляхом повного або часткового спиртового бродіння попередньо розчавленого чи нерозчавленого свіжого винограду або сусла виноградного, з фактичною міцністю за об’ємом не менше 9 % об., загальною міцністю за об’ємом не більше 15 % об., загальною кислотністю не менше 3,5 грама або 46,6 міліеквівалента на 1 літр готового продукту, якщо інше не передбачено цим Законом.
Для вина із зареєстрованим географічним зазначенням (назвою місця походження) допускається фактична міцність за об’ємом не менше 4,5 % об., а для вина, виробленого виключно з винограду, зібраного в зонах виноградарства, встановлених спеціально уповноваженим органом, що відповідають зонам виноградарства A і B за класифікацією Європейського Союзу, - не менше 8,5 % об.
Загальна міцність за об’ємом вина із зареєстрованою назвою місця походження, виробленого без збагачення або із застосуванням часткового концентрування відповідно до цього Закону, може перевищувати 15 % об. у випадках, встановлених специфікацією. Загальна міцність за об’ємом вина, виробленого без збагачення на географічних виноробних територіях, визначених спеціально уповноваженим органом, не може перевищувати 20 % об.;
2) вино ароматизоване - алкогольний напій з фактичною міцністю за об’ємом від 14,5 % об. до 22 % об. та загальною міцністю за об’ємом не менше 17,5 % об., одержаний з одного або декількох таких продуктів: сусло виноградне, бродіння якого зупинено додаванням спирту, вино (крім Рецини), вино газоване, вино ігристе, вино ігристе добірне, вино ігристе добірне ароматичне, вино лікерне, вино напівгазоване, вино напівігристе, вміст яких становить не менше 75 % загального об’єму, до якого можуть додаватися спирт, харчові барвники, сусло виноградне, сусло виноградне частково зброджене, підсолоджувачі;
3) вино газоване - алкогольний напій, отриманий з вина без зареєстрованого географічного зазначення, який при відкриванні ємності, у яку він розлитий, вивільняє газ розчиненого діоксиду вуглецю, що має повністю або частково неприродне походження (був доданий), і який через наявність діоксиду вуглецю має надлишковий тиск не менше 3 барів, за умови зберігання при температурі 20°С у закритій ємності;